Scroll Top

Vaatwasser zout, wat is het en wat doet het?

vaatwasser zout

Voor een glanzend schone vaat heeft een vaatwasser zout nodig. Door zout toe te voegen aan je vaatwasser voorkom je doffe witte kalkaanslag op je glazen. Wanneer je gebruikmaakt van all-in-one vaatwastabletten hoef je in de meeste gevallen geen extra vaatwasser zout toe te voegen. In de tabletten zit het zout dan al verwerkt. 

Waarom vaatwasser zout gebruiken?

De meeste gemeentes in Nederland hebben hard water. Hard water betekent dat het veel kalk bevat. Ook als je in een gebied woont waar het water “zachter” is, dus minder kalk bevat, heeft het nog steeds een beetje kalk. Het kalk in het leidingwater vormt kalkaanslag op je vaat en de machine. Door het toevoegen van vaatwasser zout aan de vaatmachine voorkom je kalkaanslag. Dit gebeurt indirect door de ingebouwde waterontharder van de afwasmachine. Het zout in de afwasmachine zorgt ervoor dat de ontharder zijn werk kan doen. Vaatwasser zout wordt ook wel regeneratiezout genoemd, aangezien het de werking van de ontharder geregenereerd. 

BESTE DEALS
Vaatwasser zout kopen

Zuiver regeneratiezout

Glanzend schone vaat

Goed geprijsd

Volgende dag in huis

Wat voor zout in vaatwasser gebruiken?

Het voorkomen van kalkaanslag in je afwasmachine doe je door zout in de machine te doen. Het regeneratiezout wat je moet toevoegen is speciaal ontwikkeld voor afwasmachines. Je kunt geen keukenzout, zeezout of andere soorten zout in de vaatwasser doen. Dit kan namelijk de machine beschadigen. Regeneratiezout is vele malen zuiverder dan gewoon zout en voorkomt klontering. In de supermarkt kun je regeneratiezout kopen van verschillende merken. 

Wanneer toevoegen?

Wanneer je glazen niet glanzend uit de machine komen en last hebben van witte kalkaanslag vlekken wordt het tijd om het regeneratiezout in de vaatwasser bij te vullen. Ook als je all-in-one tabletten gebruikt kan het voorkomen dat je vaat kalkaanslag heeft na een wasbeurt. Bijna alle vaatwassers hebben een indicator. Deze sensor geeft aan wanneer het zout op is. Op het bedieningspaneel gaat dan een lampje branden. Bij de meeste vaatwassers wordt dit aangeduid met twee in elkaar draaiende pijlen. 

Zoutreservoir bijvullen

Vaatwassers hebben vaak onderin een reservoir waar je het zout in de vaatwasser kunt bijvullen. Op de dop van dit reservoir staat veelal hetzelfde teken van de twee in elkaar draaiende pijlen. Door de dop van het reservoir te verwijderen kun je het bijvullen met zout. Om het bijvullen makkelijker te maken wordt er meestal een trechter bij de vaatwasser geleverd. De trechter kun je dan op het reservoir plaatsen en het zout bijvullen. Sommige vaatwasser zout verpakkingen hebben ook een handig schenksysteem, hierdoor heb je geen trechter meer nodig. 

Hoeveel regeneratiezout gebruiken?

Wanneer je all-in-one vaatwastabletten gebruikt heeft je machine waarschijnlijk geen extra zout nodig. Op de nieuwste vaatwassers kun je zelfs aangeven dat je gebruikmaakt van all-in-one vaatwastabletten. Dit is handig, want dan geeft de sensor niet meer aan dat je het zout moet bijvullen. Hoeveel zout je moet gebruiken is afhankelijk van de machine. Meestal doseert de vaatwasser zelf de hoeveelheid wat het nodig heeft. Het enige wat jij hoeft te doen is het reservoir bijvullen wanneer nodig. 

Te veel zout in de vaatwasser, kan dat?

Ook al is de kans, het wil wel eens gebeuren dat schone vaat een zoutige smaak heeft. Dit kan komen door te veel zout in de vaatwasser, een niet goed sluitende dop of verspilling tijdens het bijvullen. De vaatwasser schoonmaken zonder vaat wil dan vaak wel helpen. Een lege vaatwasser aanzetten op een programma met een hoge temperatuur lost de zoutige smaak waarschijnlijk op.

BESTE DEALS
Vaatwasser zout kopen

Zuiver regeneratiezout

Glanzend schone vaat

Goed geprijsd

Volgende dag in huis

Een opmerking achterlaten

Privacy voorkeuren
Wanneer je onze website bezoekt, kan deze via jouw browser informatie opslaan van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kun jij jouw privacy voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.