Scroll Top

Vaatwasser schoonmaken, zo doe je dat!

vaatwasser schoonmaken reinigen soda handen kraan

Na een aantal wasbeurten kan je vaatwasser beginnen te stinken. Het wordt dan de hoogste tijd om je vaatwasser te reinigen. Een vaatwasser schoonmaken begint met een aantal simpele stappen. De reiniging kun je dan ook zelf uitvoeren, hiervoor hoef je geen expert in huis te halen. Niet alleen moet je een vaatwasser schoonmaken om nare luchtjes te voorkomen. Het is namelijk ook essentieel voor de levensduur van de machine. Om de vaatwasser in topconditie te houden is het belangrijk om de schoonmaak regelmatig uit te voeren. Ook wanneer je gebruikmaakt van alles-in-1 vaatwastabletten of andere tabletten waarbij vermeld wordt dat dit niet nodig is. 

AANBIEDING
Aanbiedingen vaatwasser reiniging

Diverse aanbiedingen

Snel je vaatwasser schoonmaken

Goed geprijsd

Volgende dag in huis

Vaatwasser schoonmaken met een stappenplan

De schoonmaak begint met een aantal simpele stappen. De grootste viezigheid is namelijk het achtergebleven vuil. Dit vuil is losgekomen van je vieze vaat, maar achtergebleven in de vaatwasser. Dit zorgt ook voor de nare geur die je ruikt. Begin met de onderstaande stappen voor een goede eerste reiniging. 

Kort stappenplan: 

  1. Filter schoonmaken
  2. Sproeiarmen reinigen
  3. Binnenkant uitspoelen
  4. Deurrubber schoonmaken
  5. Leidingen reinigen

Filter legen en schoonmaken

Binnen in de vaatwasser zit een filter die alle etensresten opvangt zodat deze niet in de pomp terechtkomen. Dit is ook de grootste (vieze) bron van de geur in de afwasmachine. Alle afgespoelde etensresten hopen zich op in de filter en beginnen na loop van tijd te vergaan. In de handleiding van je vaatwasser vind je de locatie van de filter en hoe je deze het beste kunt schoonmaken. Vaak moet je de filter uit de afwasmachine verwijderen, met een borstel goed schrobben en afspoelen met lauwwarm water. Ook is het verstandig om het compartiment waar je de filter uithaalt even schoon te maken met een doekje. Vergeet niet na het schoonmaken van de filter alles weer terug te plaatsen zoals het hoort. Mocht je niet zeker zijn welk onderdeel waar precies hoort, dan is het verstandig om een foto te maken voordat je de filter verwijdert. 

Sproeiarmen van de vaatwasser schoonmaken

De sproeiarmen van de vaatwasser zorgen ervoor dat het water regelmatig verspreid wordt. Elk merk, zoals een siemens vaatwasser bijvoorbeeld, heeft jarenlang gewerkt aan de meest optimale sproeiarm. Door een vaatwasser te laten werken met de best functionerende sproeiarmen wordt je vaat schoner en verbruik je minder water. Het schoonmaken van de sproeiarmen is dus ook erg belangrijk. In de gaatjes waar het water doorheen gespoten wordt hoopt zich vuil en kalk op. Deze gaatjes kun je met bijvoorbeeld een cocktailprikker doorprikken. Bij sommige vaatwassers kun je de sproeiarmen ook eenvoudig verwijderen. Hierdoor kun je de armen beter schoonmaken en afspoelen onder de kraan. Bekijk voor het verwijderen wel altijd de handleiding van je afwasmachine. 

Binnenkant uitspoelen en afnemen

De binnenkant van een vaatwasser ziet er altijd glanzend uit, maar dit is bij nadere inspectie zeker niet het geval. De vaatwasser laten draaien zonder vieze vaat is zeker een goed idee. Dit kun je ook wel eens vaker doen, bijvoorbeeld elke 2 maanden. Sommige vaatwassers hebben zelfs een reinigingsprogramma hiervoor. Na het uitspoelen is het verstandig om ook eens de complete binnenkant af te nemen met een doekje. Wanneer je de mandjes uit de vaatwasser kunt verwijderen heb je meer ruimte om er een doekje doorheen te halen. 

Deurrubbers van de vaatwasser schoonmaken

Ook in de deurrubbers verzamelt zich in de loop der tijd vuil. Door de rubbers voorzichtig uit te trekken zie je het vuil zitten. Met een vochtig doekje kun je de randjes van de rubbers eenvoudig schoonmaken en het opgehoopte vuil en stof verwijderen. Het schoonmaken van de deurrubbers moet je wel voorzichtig doen. Een gescheurde deurrubber moet je altijd voorkomen. Wanneer een deurrubber een scheur bevat dien je deze te vervangen.

Leidingen, afvoer en onbereikbare plekjes reinigen

Naast de plekken waar je zelf bij kunt om te reinigen heeft de vaatwasser er ook een aantal die je met het oog niet ziet en ook niet bij kunt. Een vaatwasser schoonmaken kun je dan ook het beste doen met een speciaal reinigingsmiddel. Er zijn verschillende soorten reinigingsmiddelen te koop. Zo heb je ontvetters,  freshners en ontkalkers. Een vaatwasser schoonmaken met een speciaal middel hoeft niet elke week, maar wel regelmatig. Door het reinigen met een speciaal middel zullen ook de leidingen en verborgen onderdelen weer schoon weer worden. 

AANBIEDING
Vaatwasser Reinigingsmiddelen

De beste machinereinigers

Glanzend schone vaat

Goed geprijsd

Volgende dag in huis

Vaatwasser reinigen met soda

vaatwasser reinigen met sodaDe vaatwasser schoonmaken met soda gebeurt tegenwoordig steeds vaker, maar te veel soda kan ook schadelijk zijn voor je vaatwasser. De vaatwasser reinigen met soda moet je dan ook met beleid doen. Doe nooit meer dan een theelepel baking soda in het vakje waar normaal het zeepblokje in gaat. Het is verstandig om een programma te kiezen met een hoge temperatuur wanneer je gaat reinigen met soda. Dit zorgt ervoor dat de baking soda goed weggespoeld kan worden en de vaatwasser, rubbers en onderdelen niet worden aangetast. Een vaatwasser reinigen met soda doe je zonder vieze vaat. 

Aanvullen van het zout in de vaatwasser

In het water wat de vaatwasser gebruikt zit kalk en magnesium. Een grote hoeveelheid kalk en magnesium zorgt voor “hard” water. In de afwasmachine zit een waterontharder die er onder andere voor zorgt dat je geen witte aanslag krijgt. Om de ontharder zo goed mogelijk te laten werken moet je gebruikmaken van zout in de vaatwasser. Gewoon keukenzout mag je hiervoor niet gebruiken. Dit moet speciaal ontwikkelt vaatwasserzout zijn. Voor een glanzend schone vaat en een schone vaatwasser vul je het zout regelmatig aan. In de meeste vaatwassers vind je een grote ronde dop waar je het vaatwasserzout in kunt gooien. 

 Voorkomen is beter dan genezen

De schoonmaak van de vaatwasser wordt vaak overgeslagen. De machine ziet er namelijk op het oog schoon uit, maar toch moet het reinigen met enige regelmaat gebeuren. Wanneer de afwasmachine niet regelmatig een schoonmaakbeurt krijgt zal deze na loop van tijd minder schone vaat afleveren of zelfs kapot gaan. Een reparatie van de vaatwasser kan aardig in de papieren lopen. En wanneer de machine niet meer te repareren valt moet je zelfs een nieuwe aanschaffen. Als je een inbouw vaatwasser hebt is dit een behoorlijk grote en ook dure klus. Voorkomen is daarom ook altijd beter dan genezen! Je kunt dus de vaatwasser levensduur verhogen door de afwasmachine regelmatig te reinigen. Mocht je toch onverhoopt een nieuwe vaatwasser nodig hebben kun je altijd nog eens kijken naar een vaatwasser aanbieding, zo koop je een goede afwasmachine voor een leuke prijs.

Veelgestelde vragen:

Is het schadelijk om een vaatwasser te reinigen met soda?
Wanneer je teveel soda gebruikt voor het schoonmaken van je vaatwasser kan dit schadelijk zijn. Je moet dan ook nooit meer dan een theelepel soda gebruiken. Doe het soda poeder in het vakje voor het vaatwastablet en reinig de afwasmachine op hoge temperatuur.

Hoe verwijder ik de nare geur uit mijn vaatwasser?
Een vieze geur die uit je vaatwasser komt kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen wordt de geur veroorzaakt door achtergebleven etensresten die zich hebben opgehoopt in de filter. Het is belangrijk om de filter regelmatig te legen en goed schoon te maken. In de handleiding van je vaatwasser kun je een beschrijving vinden waar de filter zich bevindt en hoe je deze kunt verwijderen. Een stinkende vaatwasser schoonmaken doe je niet alleen door de filter te reinigen. Vaak zitten er ook nog vetresten in de afwasmachine, deze verwijder je door een lege vaatwasser te laten draaien op een hoge temperatuur. Dit kan in combinatie met soda of speciaal reinigingsmiddel.

AANBIEDING
Vaatwasser Reinigingsmiddelen

De beste machinereinigers

Glanzend schone vaat

Goed geprijsd

Volgende dag in huis

Opmerkingen (2)

Je haalt soda en baking soda door elkaar. Volgens mij is baking soda een stuk agressiever dan gewone soda voor de schoonmaak. Dus je advies voor 1 theelepel betreft baking soda, terwijl je best meer gewone soda kunt gebruiken

net andersom. bakingsoda (zuiveringszout in het Nederlands) is minder agressief

Een opmerking achterlaten

Privacy voorkeuren
Wanneer je onze website bezoekt, kan deze via jouw browser informatie opslaan van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kun jij jouw privacy voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.