Tips inbouwen vaatwasser

Tegenwoordig kun je er in geen enkele, moderne keuken meer omheen: de inbouw van een vaatwasser. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de apparatuur in de keuken te laten plaatsen door een erkend bedrijf, maar je kunt er ook voor kiezen om de apparaten zelf te plaatsen. Dit is vooral handig als je apparatuur aan vervanging toe is en je verder geen andere verbouwingen aan de keuken hoeft te (laten) doen. Het zelf inbouwen kan een interessante kostenbesparing opleveren, maar zorg er dan wel voor dat je je goed laat informeren over hoe je zo’n klus nu precies aanpakt.

Meten is weten

Inbouwen vaatwasser

Voor elke klus is het belangrijk dat je goed weet met welke afmetingen je moet werken. Als je het oude model vervangt door een nieuwer type, dan weet je welk merk en type je hebt gehad en kun je op zoek gaan naar de juiste afmetingen. Als je kiest voor hetzelfde merk, dan kun je op zoek gaan naar een nieuwer model, dat dezelfde afmetingen heeft. Kies je juist voor een ander merk, dan kun je op vergelijkingssites al snel vinden welke afmetingen dit merk en dit specifieke model heeft. Anders zijn de afmetingen van de bekendere merken vaatwassers, zoals Siemens, Bosch of Miele wel ergens op het internet te vinden. Op die manier kun je al vooraf kijken welke modellen er zijn die passen in de ruimte waar het nieuwe apparaat moet worden ingebouwd.

Houd hierbij niet alleen goed rekening met de hoogte en de breedte van de vaatwasser, maar zeker ook met de diepte. Kies je namelijk voor een model dat dieper is dan je oude apparaat, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een uitstekende deur. En dit is natuurlijk erg lelijk. Je hebt dit probleem niet als je met de inbouw de vaatwasser verder naar achteren kunt plaatsen, maar dan moet je die ruimte wel hebben in de keuken. Ook hier geldt dus het aloude adagium: ‘meten is weten’. En het fijne is dat je dit helemaal van tevoren kunt doen.

Wat te doen met het oude apparaat

Voordat je begint met de inbouw, zorg je natuurlijk eerst voor een veilige werkomgeving. Daarvoor sluit je het stroom af en de watertoevoer. Op die manier weet je zeker dat je veilig aan de slag kunt. Moet je eerst nog een oud apparaat uitbouwen, doe dat dan een dag voordat je met het nieuwe model aan het werk gaat, op die manier heb je immers al ruimte gemaakt. Oude elektrische apparatuur dien je, in verband met het milieu, bij de gemeente in te leveren. Bij veel gemeentes hebben ze op de grofvuilstort aparte plekken voor witgoed. Het is ook mogelijk om het oude, elektrische apparaat in te leveren bij de winkel waar je je nieuwe apparaat hebt gekocht. Het kan zijn dat er een bepaalde verwijderingsbijdrage wordt gerekend. Vraag hiernaar bij de winkel. Heb je je werkplek veilig en ruim, dan kun je beginnen met de klus.

De klus zelf

Zorg als eerste dat de afvoer geregeld is en gebruik hiervoor passende pvc-buizen en koppelstukken. Als het goed is, heb je deze vooraf opgemeten. In geval dit van toepassing is: haal de dekplaat van het apparaat af, zodat deze straks onder het aanrechtblad kan komen. In de gebruiksaanwijzing staat vaak hoe je de dekplaat het beste kan verwijderen. Zorg dat de afvoer is aangesloten en schuif dan de vaatwasser in de vrijgekomen ruimte onder het aanrechtblad. Ga hierbij uiterst secuur te werk, daarmee voorkom je mogelijke beschadigingen aan je keuken en aan het apparaat zelf. Zorg daarbij ook dat het apparaat uiteindelijk goed waterpas staat. Hiervoor gebruik je een waterpas.

De meeste modellen zijn in hoogte verstelbaar. Op die manier kun je het apparaat ook helemaal strak tegen het keukenblad aanzetten. Bevestig vervolgens het keukendeurtje op de klep aan de voorkant. Als laatste sluit je het apparaat aan en controleer je of de lampjes gaan branden. Voor een nette afwerking kies je voor een sierplint aan de onderkant. In de meeste gevallen zal deze sierplint al aanwezig zijn en langs de gehele onderkant van de keuken lopen. Voor de klus zul je deze plint voorzichtig hebben moeten losmaken.

Maak gebruik van een vochtbeschermer

Als de vaatwasser na inbouw gaat draaien, kan er vaak wat damp vrijkomen. Omdat het apparaat is ingebouwd, kan deze damp voor vochtproblemen zorgen. Het is dus verstandig om een vochtbeschermer te plaatsen, voordat je het apparaat gaat plaatsen. Een vochtbeschermer is een strip die je aan de onderkant van het aanrechtblad plakt. In de gebruiksaanwijzing staat vaak precies beschreven waar je de vochtbeschermer moet plaatsen en hoe je die moet bevestigen.

Vraag om advies

Het is raadzaam om, voordat je aan de klus begint, je goed te informeren over het model en de manier waarop je bij dit soort apparaten het beste te werk kunt gaan. Er zijn volop goede werkbeschrijvingen of tutorials te vinden, die zelfs uitleggen hoe je bij een bepaald merk het beste te werk kunt gaan. Heb je toch het idee dat het inbouwen een te grote opgave wordt, dan kun je bij de meeste leveranciers voor een klein bedrag het apparaat laten inbouwen. Hierbij heb je ook direct de garantie dat de klus goed is geklaard en kun je in geval van mogelijke problemen, terug naar de winkel.